San Francisco en Oakland ruziën om naam luchthaven

San Francisco Airport
20 april 2024 - 12:38 | Door: 
onze redactie
| Foto: San Francisco Airport

Het stadsbestuur van San Francisco heeft deze week de collega’s van het naburige Oakland voor de rechter gesleept wegens een voorgenomen aanpassing van de naam van de luchthaven, waarin de term San Francisco voorkomt. Er zou sprake zijn van “inbreuk op het handelsmerk” en “verwarring voor reizigers.”

Oakland International Airport wil binnenkort San Francisco Bay Oakland International Airport gaan heten. De Raad van Commissarissen van Oakland Airport besloot vorige week tot de naamswijziging; in mei vindt een definitief besluit plaats.

De twee steden liggen aan weerszijden van de Baai van San Francisco en hebben allebei een luchthaven, die hemelsbreed twintig kilometer van elkaar zijn verwijderd. “Oakland Airport streeft naar meer passagiers en hogere winsten door het onwettig toevoegen van de merknaam San Francisco”, zo staat in de aanklacht van de bestuurders uit ‘Frisco.’

SFO en OAK
De luchthaven van San Francisco, IATA-code SFO, verwerkte in 2023 ruim vijftig miljoen passagiers, tegenover elf miljoen door Oakland Airport (OAK). Maar veel reizigers zouden ten onrechte op San Francisco vliegen, terwijl ze in Oakland moeten zijn, zo stelt de laatste luchthaven.

“Deze naam (San Francisco Bay Oakland International Airport, red.) maakt duidelijk dat OAK de dichtsbijzijnde luchthaven is voor vier miljoen extra passagiers”, zegt bestuurder Barbara Leslie in een verklaring. Ze wijst op de aanwezigheid van de ‘topuniversiteit’ Berkeley in Oakland en drie nationale laboratoria. De stad zou tevens “de toegangspoort” zijn tot de wijngaarden van Californië.

Oakland is Oakland
Vertegenwoordigers uit San Francisco zijn een diametraal andere mening toegedaan. “Ik houd van Oakland, maar Oakland is Oakland en niet San Francisco”, aldus senator Scott Wiener op X, namens de stad.

Wat de bestuurders in San Francisco steekt is dat zij door Oakland heel laat op de hoogte zijn gebracht van het plan voor de aanpassing van de naam van de luchthaven. In de aanklacht tegen Oakland wordt gesproken over een half uur.

Verder zou Oakland niet bereid zijn geweest over het onderwerp te praten. “Wij hadden gehoopt dat Oakland bij zinnen zou komen, maar hun weigering om te praten over een oplossing heeft ons geen andere keus gelaten dan een rechtszaak te beginnen”, aldus David Chiu, de advocaat van de stad San Francisco.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

 

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan (eenmalig) als begunstiger!

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen